A legújabb előrejelzések szerint csökken a táblagépek eladása

Egy amerikai kutató cég legutóbbi előrejelzése szerint a táblagépek világpiacán nagyobb csökkenés mutatkozik, mint amit korábban jósoltak. Ugyanakkor a Windows 10 operációs rendszert már 75 millió számítógépre telepítették világszerte.

Az amerikai International Data Corporation (IDC) egy informatikai és távközlési piackutató vállalat a tengerentúlon, mely a napokban tette közzé legfrissebb előrejelzését a táblagépek világpiacára vonatkozóan. Korábban úgy jósolták, hogy e világpiac idén mintegy 3,8 százalékkal fog zsugorodni, ám ezt az előrejelzést felülvizsgálták, és 8 százalékra módosították.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 2015-ben 212 millió táblagépet fognak a forgalmazók értékesíteni, ebben a számban benne foglaltatik a leválasztható billentyűzetű (ún. 2-in-1) modellek.

Ez utóbbiak egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, idén 14,7 millió 2-in-1 táblagépet fognak értékesíteni az összes országban együttvéve, ami 86,5 százalékkal több, mint a tavalyi eladás. Ennek az az oka, hogy egyre több üzleti felhasználó is érdeklődik ezek iránt a gépek iránt, és egyre csökken az árszintjük is. A növekedéshez az is hozzájárulhatott, hogy míg tavaly csak 14 gyártó árulta ezt a fajta terméket, addig idén már 40 cég is gyártja.

Az IDC vállalat kutatási igazgatója szerint az üzleti szektorban dolgozók fel fogják ismerni, hogy a hordozható gépekben nagy lehetőségek vannak a Windows 10 és az iPad Pro lehetőségeinek kihasználásával, így előbb-utóbb a cégek le fogják cserélni személyi számítógép-parkjukat hordozható gépekre.

A prognózis azt is számszerűsítette, hogy az idei táblagép eladásokon belül, a 212 millió táblagép 66 százalékán Android operációs rendszer lesz, ez tíz százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. Az Android operációs rendszer további visszaszorulását is prognosztizálja a cég az elkövetkezendő években. Ugyanígy az iOS operációs rendszer is kissé visszaszorulóban van az idei évben, a tavalyihoz viszonyítva 14,9 százalékkal kevesebb iOS rendszerű táblagépet fognak eladni.

Ugyanakkor a Windows rendszerű táblagépek ma még csupán 8,4 százalékos piaci részesedést tudhatnak magukénak, ennek jelentős növekedését vetítik előre a kutatók. 2019-re piaci részesedése 17,5 százalék lesz, ez 41,7 millió táblagépet jelent majd.

Már 75 millió gépen a Windows 10

Ugyan még csak alig egy hónapja vezették be az új operációs rendszert, a Windows 10-et, már több mint 75 millió személyi számítógépre és más eszközre telepítették a rendszert. Ezt a Microsoft alelnöke jelentette be a napokban. A Windows 10 operációs rendszer egyik játékkonzolán, az Xboxon ez idő alatt 122 évnyi játékidőt regisztráltak, és a Windows Store alkalmazás-portálról is hatszor annyi szoftvert töltöttek le, mint a Windows 8-ra.

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.