Duguláselhárítás megelőzése házi eszközökkel…

Minden háztartást vezető tudja, hogy az időközönként esedékes takarítás legkellemetlenebb fázisa a WC kagyló kitisztítása. A WC csésze vonatkozó részének fertőtlenítővel történő körbetörölgetése – kívül-belül való megtisztítása – mellett bizony a lefolyó csövének oldalára lerakódott vízkövek- és egyéb szennyeződések  eltávolítása is alapvető kívánalom. A lefolyó falán makacsul lerakódott vízkőréteg ugyanis idővel maga után vonja más szennyeződések és a papír megakadását is. Utóbbi szinte minden esetben előbb a víz lassú lefolyását, később a WC teljes dugulását fogja eredményezni. A fentieken túl persze a dugulást kialakító kellemetlenségeket a csővezeték alul méretezése vagy éppen  a helytelenül beállított lefolyó vezeték lejtése is okozhatja. Utóbbi esetében az öblítővíz például túl gyorsan elfolyik, maga után hagyva a papírt és más szennyeződéseket a csőben.

Sorra vettük tehát hogyan lehetséges az érintett területek duguláselhárításának megelőzése házilag? Mik a WC lefolyó tisztítás legsikeresebb házi praktikái, amelyek betartásával nemcsak elkerülhetjük duguláselhárító szakember kihívását, de megspórolhatjuk a környezetünkre káros vegyszerek alkalmazását is?

Okok, tünetek, praktikák…

A duguláselhárításra specializálódott legjobb hazai cégek tapasztalatai szerint a WC dugulását legtöbbször a lefolyóba esett illatosító kosarak, tisztasági betétek, kevésbé nedvszívó törlőkendők, csészébe ürített étel-maradékok – sőt sok esetben például – felmosó vízzel kiöntött felmosórongyok okozzák.

Természetesen a WC-t oda nem illő higiéniai termékek – mint például zsíros ételmaradékok, étolaj, összeállt élelmiszer maradékok és egyéb háztartási hulladékot – eltüntetésére sem szabad használni. Önmagában tehát már azzal is sokat tehetünk a probléma megelőzése érdekében, ha figyelünk arra, hogy hasonló anyagok ne kerüljenek a WC csészébe. A szakemberek tapasztalatai szerint gyakran olyan háztartásokban alakul ki WC dugulás, ahol víztakarékos nyomógombos WC van felszerelve, golyós öblítő szeleppel. Mivel a takarékosság elsődleges szempont, sokan alkalmazzák, ám idővel ez is elkerülhetetlen duguláshoz vezethet.

Természetes módszerek, környezetkímélő eljárások…

Ha valami oda nem illő tárgy kerül a WC-torokba, azt klasszikus módszerrel, azaz pumpával el tudjuk távolítani onnan. A hosszú évek során – például vízkőlerakódás miatt – leszűkült keresztmetszetű vízvezetékek esetében az ilyen általános módszer viszont már egészen biztosan nem fog működni. A reklámok ilyen esetekben erős lefolyótisztító vegyszereket ajánlanak, melyek valóban  nagy segítséget jelenthetnek. Alkalmazásuktól környezetünkre gyakorolt káros hatása miatt ellenben érdemes tartózkodni, ugyanis több természetes módszerrel is próbálkozhatunk. A WC eldugulásának megelőzése érdekében érdemes például havonta egy alkalommal vagy ecettel vagy szódabikarbónával kitisztítani a WC-t. Egy jó nagy adag szódabikarbóna, majd a rá öntött ecet csodákra képes. Föloldja a vezetékre rakódott szennyeződéseket, melyet forró vízzel leöntve még alaposabban elérhetünk. Léteznek ellenben olyan készen megvásárolható, de utóbbi eljáráshoz hasonlóan természetbarát tisztítószerek, amelyeknek természetes összetevői nemcsak képesek a WC fertőtlenítésére, de egyes esetekben a vízkövet is eltüntetik. Előfordulhatnak persze olyan szélsőséges esetek is, amikor házilag egyszerűen már nem tudjuk megoldani a WC duguláselhárítását vagy más lefolyótisztítást. A problémákat ne tetézzük, hívjunk felkészült szakembert!

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.