Ezért ne rongáljon!

A rongálás a vagyon elleni bűncselekmények egyik formája, és tudható, hogy a legtöbb büntető eljárás a vagyon elleni bűncselekmények miatt indul. A rongálás tehát az egyik leggyakoribb bűncselekmény…

Mi a rongálás?

A rongálás egy olyan vagyon elleni bűncselekmény, mely mint minden vagyon elleni bűncselekmény csak szándékosan követhető el. A vagyon elleni bűncselekmények közé tartozik a rongálás mellett a lopás, a sikkasztás, a hűtlen és a hanyag kezelés, a csalás és az orgazdaság. A társadalom jogos igénye, hogy a törvények védelmet nyújtsanak a vagyont, magántulajdont ért támadások ellen, ezért büntetik az ilyen jellegű bűncselekményeket a jog eszközével.

Aki tehát más vagyontárgyát megsemmisíti vagy megrongálja, és ezzel másnak kárt okoz, az rongálást, vagyis bűncselekményt követ el. A vagyontárgy, amelyen a rongálást elkövetik, tárgya szerint lehet ingó vagy ingatlan.  Tudnunk kell azt is, hogy a bűncselekmény elkövetésének „feltétele”, hogy a rongálás következtében a vagyontárgy vagy használhatatlanná válik vagy csökken annak használhatósága. A rongálás tehát lehet törés, elégetés, összekeverés, attól függően, hogy milyen tárgyról van szó, és annak mi jelent rongálást. Nagyon fontos, hogy rongálás nem csak tett következtében valósulhat meg, hanem mulasztással is, például egy kötelesség elmulasztása következtében fellépő kár (például állatok meg nem etetése).

Minél nagyobb a kár a bűncselekmény annál súlyosabb megítélés alá esik, a különösen jelentős károk esetében a büntetés akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Ha mindehhez még garázdaság is társul, az már halmazati bűncselekménynek minősül, így még súlyosabb büntetésre számíthat az, aki így követi el a rongálást.

Azt is ki kell emelni a rongálásnál, hogy speciális szabályok vonatkoznak arra, és mindenképpen súlyosabb büntetésre számíthat az, aki kulturális szempontból értékes tárgyat, régészeti emléket, műemléket vagy sírt rongál meg, hiszen ezek olyan értékek, melyek mindannyiunk, egy ország „tulajdonai”, értékei.

Lényeges a rongálás szempontjából, hogy okirat nem lehet a rongálás tárgya, ugyanis okirat rongálására vagy megsemmisítésére a Büntető Törvénykönyv egy másik rendelkezését, az okirattal való visszaélést kell alkalmazni.

A jogi esetek számos példát tudnak felhozni a gyakorlatból, hogy a bíróság mi mindent ítélt rongálás vétségének, így például autó üvegének betörése, gumija kiszúrása, oldalának a megkarcolása. Rongálás az is, ha valaki bedobja kővel egy ház ablakát, és kitöri az üveget. Az óriásplakátok átírása, festékszóróval való lefújása is kimeríti a rongálás bűncselekményét, így rajtakapás esetén ezt is bünteti a jog.

Nagyon sok esetben fiatalkorúak követik el a rongálás vétségét, a linken szereplő ügyvédi iroda fiatalkorúak képviseletét is vállalja.

Büntetések

A bíróságok által kiszabott leggyakoribb büntetési forma a pénzbüntetés, de gyakran van próbára bocsátás vagy közérdekű munkavégzés elrendelése is a büntetések között. Amennyiben azonban az okozott kár összértéke nem haladja meg az ötvenezer forintot, úgy az nem minősül bűncselekménynek, csak szabálysértésnek, így a büntetés mértéke is kisebb lesz.

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.