Gyere Kenyába fosszíliavadászatra!

Persze csak az internet segítségével! Brit kutatók minden érdeklődőt szeretettel várnak egy internetes fosszíliavadászatra a kenyai sivatagba egy tudományos kezdeményezés keretében.

A Fossilfinder elnevezésű internetes tudományos kezdeményezés keretében most brit kutatók arra hívnak bárkit, hogy a Turkanai-medencéről készült egymillió légifelvételt tanulmányozzák át alaposan ezzel őskövületeket keresve.

A fotók már készen vannak, melyeket egy speciális kamerarendszer segítségével készítettek drónok és más repülő eszközök segítségével brit és kenyai régészek. Ez a terület az ősemberek fosszíliáinak igen fontos gyűjtőhelye. Így az önkéntesek is bekapcsolódhatnak abba a kutatók által végzett munkába, melyben a Turkana-tó partján új kövületeket keresgél. Mivel az anyag hatalmas mennyiségű fotót jelent, ezt egy-két ember nem képes átvizsgálni, éppen ezért tették közzé a kutatók a felhívásukat, melynek honlapját a Brit Tudományfesztiválon indították el Bradfordban.

A felhívás bárki számára egy jó lehetőséget jelent, hogy új kövületeket keressen, hiszen a képek feldolgozása még számítógépekkel sem lehetséges.
A Turkanai-medence egyébként Kenya északi és Etiópia déli részén helyezkedik el, a Turkana-tavat öleli körül, igen gazdag őskori leletekben. Ezen a területen találták meg a turkanai fiút, aki egy másfél millió évvel ezelőtt élt kamasz fiú, Homo erectus csontjai voltak.

Aki a fossilfinder.org honlapot meglátogatja, számos képet láthat a medencéről, és sok kérdést is feltesznek nekik, a terep összetételének meghatározásáról például, majd konkrétabb kérdések következnek például a fosszíliák meghatározásáról, vagy arról, hogy milyen tárgyak találhatók a felvételeken. Az önkéntesek által meghatározott leleteket aztán megmutatják tíz másik személynek, így a meghatározás a lehető legpontosabb lesz. Bárki kérhet munka közben segítséget, így a keresgélés igazi csapatmunkává válik. A munkától azt várják egyébként a kutatók, hogy ezzel a módszerrel meghatározásra kerülnek majd azok a lelőhelyek, amelyeket később a régészek feltárhatnak.

A honlapon keresztül folyamatos tájékoztatást tesznek majd közzé az eredményekről, és az önkéntesek munkáját is jutalmazzák majd. Például ha valaki olyan kövületet talál, mely új és egy sok millió éves őshöz kapcsolódik, az részt vehet majd az elnevezési folyamatban is.

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.