Gyerekcipőben járva…

Milyen sokszor használjuk ezt a kifejezést arra vonatkozóan, hogy mi mindenben nem vagyunk még profik, hogy valaminek még csak a kezdetén vagyunk vagy gyakorlatlanok vagyunk valamiben. Ha a szófordulat szó szerinti jelentését vesszük, akkor gyermekeinkre vonatkoztatjuk és egy felelős szülő megkeresi a legjobb gyermekcipőt gyermekének, hogy az biztosítsa a megfelelő járást számára.

Melyik a megfelelő gyerekcipő?

Ez az egyik legnehezebb kérdés, amit a kezdő szülő feltehet magának, és nehéz rá megtalálni a megfelelő választ. Ennek elsősorban az az oka, hogy a gyerekcipők kínálata óriási, minden árkategóriában, típusban találhatunk sok tízezret, és valljuk be, nem könnyű a választás. Sokszor az anyagi lehetőségeink is behatárolják azt, hogy milyen cipőt választunk, és sokan tudatosan választják az olcsóbbat, mondván: a gyermek úgyis csak egy szezon erejéig használja azt. És valóban tény, hogy a gyermekek lába igen gyorsan növekszik, sok szülő már annak is örül, ha egy szezonban nem növi ki a gyermek a lábbelijét. Ennek ellenére nem jó taktika, ha a legolcsóbb cipőt választjuk számukra, hiszen ezek nem mindig megfelelőek, hiszen nem biztosítják a megfelelő tartást a gyermekek lábainak.

Mire figyeljünk tehát, ha gyermekcipőt választunk? Az első és legfontosabb, hogy a lábnak a cipő megfelelő tartást biztosítson, ne engedje befelé dőlni a sarkat, legyen az megtámasztva. Minden esetben legyen ún. kérge a cipőnek, hiszen e nélkül a sarok megtámasztása hiányos. A cipőknek biztosítaniuk kell a megfelelő szellőzést is, a legjobb cipők azok, melyek felsőrésze és belső kialakítása is természetes anyagból készült. A talp legyen kellően rugalmas, puha és könnyű, hogy ne akadályozza a mozgást. Ez leginkább a kisgyermekek esetében elengedhetetlen, hiszen nekik még a legkönnyebb cipő is megterhelést jelenthet.

Néhány szempont a cipő kiválasztásához

Ne felejtsük el a gyerekcipő kiválasztásánál, hogy nem csak a gyermek lábának egészsége, hanem a tartása, a gerincének az egészséges fejlődése is múlhat egy rosszul megválasztott cipőn, csizmán. Sok szülőben felmerül kérdésként az is, hogy a testvérek vagy unokatestvérek által kinőtt cipőket hordja-e a kisebb gyermek. A szakemberek erre egyértelműen nemmel felelnek, szerintük akkor járunk el helyesen, ha minden gyermeknek új cipőt választunk. A kinőtt cipőkkel az a baj, hogy az előző gyermek lába eldeformálhatta, kitaposhatta a cipőt, és a kisebb gyermek lába emiatt nem megfelelő tartásra kényszerül, ami ronthatja a lábának állapotát. Ezt sokszor laikusként észre sem vesszük, és arra hivatkozva, hogy a nagyobb testvér alig használta a cipőt, nyugodt szívvel ráadjuk a kisebb gyermekre. Ezzel anyagilag is jobban járunk, és sokan járunk el így emiatt. Másrészről egy meglehetősen újszerű, alig használt cipőt nehéz szívvel is dobna ki az ember, csak azért, mert azt már egy gyermek használta 1-2 hónapig. Valljuk be, a szakembereknek ezt a tanácsát igen nehéz betartani! Egy kompromisszumos megoldás talán az lehet, ha a testvérek egymás kinőtt cipőit felveszik (hiszen testvérek, hasonlóak a kondícióik, lábaik kialakítása, sokszor még a deformitások is), de mástól, idegentől nem veszünk használt cipőt, mert ebben az esetben már nagy különbözőségek lehetnek a cipők használatában.

A márkákat tekintve: nem mindig a legdrágább a legjobb, de általában magasabb árért jobb értéket kapunk a gyerekcipők esetében is.

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.