Hogyan világítsunk az irodában?

Napjainkban, amikor az emberek többsége a nap nagy részét irodában vagy odahaza, számítógép előtt ülve tölti, nem mindegy, hogy ezeken a helyeken milyen megvilágítást, helyi fényeket alkalmazunk, mint ahogy az sem mindegy, milyen a monitorunk, amelyre egész nap merően „bámulnunk” kell.

Szemkímélő monitorok

A számítógépes munka egyik nagy hátránya, hogy egész nap a monitort kell nézni, ami igen kimerítő a szemnek, több okból kifolyólag is. Egyrészt a folyamatos egy pontra tekintés miatt, másrészt a monitor túl közelről való nézése, harmadrészt pedig a szabad szemmel nem érzékelhető, de a szemet terhelő állandó vibrálás miatt. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen monitort választunk, ha épp újat szeretnénk vásárolni, járjunk el ebből a szempontból is körültekintően! Vegyük figyelembe az egyes monitoroknál alkalmazott háttérvilágítás szabályozásának módját az egyes típusok esetében, hiszen ez villogással járhat bizonyos technológiák alkalmazásánál.

Ma már a gyártók is egyre inkább szem előtt tartják ezt a monitorok készítésekor, így a legtöbb piacon kapható monitor már nem fárasztja túlságosan a szemet. Vannak gyártók, melyek még a többieknél is jobban figyelnek erre a tényezőre, és készítenek kifejezetten szemkímélő monitorokat.

A monitorok megválasztása mellett mi is sokat tehetünk a szemünk egészségéért. Nagyon fontos lenne, hogy 2 óránként tartsunk hosszabb szünetet, félóránként pedig pár percig nézzünk mást, mint a monitort, például nézzünk ki az ablakon és nyugtassuk szemünket az ablak előtti tájon!

Úgy helyezzük el a monitort az irodában, hogy abban ne legyenek visszatükröződések, hiszen ezek fárasztják leginkább a szemet, ha lehetséges, a monitort az ablaknak háttal helyezzük el.

Nem mindegy, milyen a megvilágítás az irodában!

íróasztali lámpa

A kép forrása: alkonylámpa.hu

Szemünk épségének megőrzése érdekében nem mindegy, hogy hogyan van megvilágítva az a helyiség, ahol dolgozunk. A legoptimálisabb az lenne, ha egész nap és egész évben is természetes fény mellett tudnánk dolgozni, de valljuk be, ez aligha lehetséges, főleg a téli, sötétebb hónapokban. Éppen ezért szükség van egy központi megvilágításra, és íróasztali lámpára is mindenképp. Az íróasztali lámpát úgy célszerű elhelyezni, hogy a monitor mögé vagy mellé kerüljön, mert ez segít a szemnek, hogy laza állapotban maradjon, ne kelljen „erőlködnie”. (Hasonlóképpen TV nézéshez is kapcsoljunk mindig lámpát, mert így nem egy pontra összpontosul a szemünk, és a kiegészítő fény miatt nem erőltetődik meg túlzottan a szem).

A központi megvilágítás célja, hogy az irodában biztosítsa a szórt fényt és a tükröződésmentességet, a legjobb megoldás, ha a mennyezetre irányuló fénycsövekkel biztosítjuk ezt. A mennyezetre való irányultság a visszaverődés miatt megfelelő világosságot ad, olyan szórt fényt, mely nem tükröződik vissza a monitorban. Arányait tekintve a központi világítás adja az összes megvilágítás harmadát, míg a helyi megvilágításnak kell biztosítania a kétharmadát az összes megvilágításnak.

A megfelelő fényviszonyok nem csak a szemre vannak jótékony hatással, hanem csökkentik a fáradtságot, és ezzel együtt javítják az egyéni teljesítményt, csökkentik a hibázás lehetőségét, ha hosszú távon gondolkodunk tehát, akkor mind munkáltatóként, mind egyéni szinten biztosítani fogjuk az irodában a megfelelő fényviszonyokat, hiszen ez mind a cég, mind az egyén elemi és közös érdeke is.

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.