Készítsük fel autóinkat a közelgő télre!

Ugyan most még a vénasszonyok nyarának napjait élvezhetjük, és a szeptemberi kellemes őszi idő számos élményt és kirándulást tartogathat, jó, ha már most végiggondoljuk, hogy mi mindent kell autónk esetében elvégeznünk, hogy felkészítsük azt a téli szezonra.

A legfontosabb a gumicsere!

Talán a legnagyobb butaság az autósok részéről az autógumik le nem cserélése, vagyis nyáron is téli illetve télen is nyári gumikkal közlekedni. Ezzel tesszük ki ugyanis mind magunkat, mind a velünk utazókat a legnagyobb veszélynek. Persze léteznek már ún. négyévszakos gumik, melyekkel a szezononkénti csere elkerülhető, ám ezek nem a legoptimálisabb megoldások. Mindenképpen törekedjünk tehát arra, hogy télen téli gumit, nyáron nyári gumit használjunk. Általános szabály, talán a legtöbb autós ismeri is, hogy akkor kell lecserélni a nyári gumikat télire, amikor a nappali átlaghőmérséklet 7°C alá süllyed. Ennek az az oka, hogy ezen hőmérséklet alatt a nyári gumik anyaga olyannyira megkeményedik, hogy tapadási képességükből jelentősen veszítenek. (Éppen ezért veszélyes télen is a nyári gumikkal közlekedni).

A téli gumik úgy vannak kiképezve, hogy anyaguknál fogva bírják a téli hideg, akár fagyos hőmérsékletet is, és a téli útviszonyok között is jobban tapadnak az úthoz, mint nyári társaik. Az aszfalt hőmérséklete is jelentősen eltér a nyáritól, nyáron akár 70°C-ot is ki kell bírniuk a nyári gumiknak, míg télen akár -25°C-os is lehet az úttest, ezt a hatalmas hőmérsékletkülönbséget csak igen kevés anyag bírja jól tolerálni. Az is tény, hogy a nyáron ideális anyagú gumik télen nem tapadnak olyan jól, míg a télen is rugalmas gumianyag, nyáron hihetetlenül gyorsan kopik.

Talán ennyi ismeret elég is arra, hogy belássuk: a gumicserére vonatkozó felhívások nem a gumis cégek olcsó reklám- vagy marketingfogásai, hanem igenis tények, és jól tesszük, ha mi is a felhívásoknak megfelelően járunk el, a saját jól megfontolt érdekünkben.

A téli felkészítés egyéb teendői

Ha túlnyomórészt (pláne, ha fűtött) garázsban áll az autónk télen, akkor sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint ha az utcán kénytelen parkolni télen, nyáron. Az újabb autók kevesebb felkészítéssel is helyt állnak télen, mint a régebbi típusok, náluk a téli felkészítés nagyobb odafigyelést igényel.

Ellenőriznünk kell a téli fagyok beállta előtt a fagyálló folyadék szintjét és fagyáspontját, melyre bármelyik benzinkútnál lehetőségünk van. A legbiztonságosabb, hogyha mínusz 30°C-ra állítjuk be a folyadék fagyáspontját, hiszen így biztosan nem fog majd szétfagyni a hűtőfolyadék, és fontos alkatrészeket károsítani. Ugyanígy a szélvédőmosó folyadékot is lássuk el fagyállóval, vásároljunk erre a célra kiképzett téli ablakmosó folyadékot.

Télen a korai sötétedés miatt sokkal többet világítunk, mint nyáron, emiatt a világítást és a világítótestek beállításait mindenképpen ellenőriztessük a tél beállta előtt. Mivel a csapadékos időjárás is gyakoribb télen, mint nyáron, cseréljük ki a szakadozott, nem megfelelően törlő ablaktörlőket újakra, hogy mindig jól kiláthassunk az ablakon.

Télen a legtöbb probléma az akkumulátorokkal szokott lenni, a hőmérséklet hidegebbre fordulásával az autók sokkal nehezebben indulnak, az akkumulátorok teljesítménye jelentősen csökken hideg időben. Ha hosszabb ideig nem autózunk, télen érdemes kiszerelni az akkumulátorokat és a lakásban tartani. Ellenőrizzük és tisztítsuk meg az akkusarukat, érintkezőket is. Ha nincs töltőnk, mindenképpen szerezzünk be egyet, bármikor szükség lehet rájuk.

 

 

 

 

 

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.