Számos problémát okoz a túl sok számítógépezés – legalább tekerjen közben a gyerek!

Napjainkban a szülők egyik legnagyobb problémája, hogy a gyermekek túl sok időt töltenek a számítógépek előtt, ami igen sok káros hatással van a szervezetükre nézve. A mozgáshiányos életmód és a túl sok ülés a tévézéssel kezdődött, ám most még rosszabb a helyzet. Megoldás lehet-e a tekerős számítógép a problémára?

Európát tekintve Magyarország élen jár a televízió előtt töltött percek tekintetében, nem véletlen, hogy idősebb korban sokkal rosszabb egészségi állapotba kerülünk. A televíziós szokások csak annyiban alakultak át az utóbbi években, hogy a televízióról fokozatosan a számítógépre terelődnek a szokásaink. A tendencia különösen azért aggasztó, mert gyermekeink is túl sok időt töltenek a készülékek előtt, ami rontja egészségi állapotukat. Sőt, ma már az is gyakran előfordul, hogy még tévézés közben is internetezünk az okostelefonon vagy az iPad-en. A hatások ma még beláthatatlanok.

Az egészségünkre gyakorolt káros hatások

A gyermekek általában a szülőktől vett mintákat követik, így ha mi munka után hazaérve sportruházatba öltözünk és napi futásunkra indulunk, vagy elővesszük városi, cruiserkerékpárunkat, és tekerünk pár kilométert, akkor gyermekeink nagy valószínűséggel ezt a mintát fogják követni. Míg ha hazaérve első dolgunk a tv-irányító után nyúlni és bekapcsolni a televíziót, vagy rohanni a számítógép elé, és az interneten csüngeni, akkor pedig gyermekeinktől sem várhatunk mást. Ha mi nem járunk előttük jó példával, akkor ne várjuk, hogy ők majd a túra szerelmesei lesznek (persze ilyen eset is akad).

A napi többórás számítógépezés vagy televíziózás és az ezzel járó ülő életmód súlyos egészségügyi problémákkal jár, amit ma még lehet, hogy nem érzünk, de a későbbiekben nagy bajt okozhat. Az egészségügyi hatásokat tekintve, megnő az elhízás kockázata, a mozgásban szegény, ülő életmód növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, kialakulhat magas vérnyomás, daganatos megbetegedések.

A számítógépes környezet az elektroszmog miatt nem jelent egy pozitív környezetet, hiszen az blokkolja az immunrendszert, így megnövekednek az allergiás, fertőzéses megbetegedések kockázatai is.

Nagy probléma, főleg a gyerekeknél, hogy a gyakori számítógépezés függőséget okoz, a számítógépes játékok mintegy „beszippantják” a gyerekeket, akik már az életüket sem tudják elképzelni a gépezés nélkül. Emiatt elmaradnak a barátok mellől, csak virtuálisan tartják a kapcsolatot, nem végeznek szabadidős tevékenységeket, úgymint séta, kerékpározás, sporttevékenységek, kirándulás, stb.

A gyakori számítógépezés a szemre is negatív hatással van, növeli a szemproblémákat, tönkreteszi a látást.

Van megoldás?

A kamaszgyerekek szülei valószínűleg örömmel fogadják egy apuka találmányát, mely egy szobakerékpárt kombinál egy számítógéppel. A rendszer lényege, hogy a számítógép lezár, amikor nem tekerünk. Ha folyamatos a pedál tekerése, akkor pedig pluszpontokat kaphatunk, ezzel elérhető, hogy ha nem tekerünk, akkor is menjen a számítógép, ám ha ezek elfogynak, akkor a gép ugyanúgy lezárja a működését. Persze lehet vitatkozni, hogy ez megoldás lehet-e a gyermekeink mozgás- és egyéb, számítógép okozta problémáinak a kivédésére, valószínűleg nem, de még mindig jobb, mint a semmi. A legjobb az lenne, ha tudatos szülői magatartással egyéb szabadidős tevékenységeket ismertetnénk meg gyermekeinkkel, és azokat űznénk a számítógépezés helyett.

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.